Lionel Gosseaume

Domaine de Pierre is geboren in 2007. Om precies te zijn, het landgoed is in 2007 gedoopt, maar het is veel ouder. De wijngaard bestaat sinds het einde van de 19e eeuw en werd achtereenvolgens geëxploiteerd door de families Popineau en Maurice gedurende de 20e en het begin van de 21e eeuw .

 

Jean-Claude Maurice bewerkte deze wijnstokken van de jaren zestig tot 2007, toen hij ze doorgaf aan Lionel Gosseaume. Hoewel hij met pensioen is, is Jean-Claude niet echt van de grond gekomen en blijft hij aandachtig voor "zijn" wijnstokken. Hij is niet zuinig met advies. Niet meer dan dat het trouwens een aanfluiting is!

 

Lionel Gosseaume is de huidige wijnmaker. Hij vestigde zich laat, op 37-jarige leeftijd, na een flink aantal jaren als "bush vine" te hebben gewerkt. Hij verzette zich, vocht om niet in de voetsporen van de familie te treden, maar zonder succes! Het virus kreeg de overhand en in 2007 stortte hij zich en nam deze kleine wijngaard over. Zeven jaargangen later heeft hij er geen spijt van, integendeel!

 

Lionel Gosseaume is een kind uit de buurt: zijn eerste stappen in de wijngaarden waren op het landgoed van zijn ouders, Danielle en Pierre, niet ver daarvandaan. Laatstgenoemden, wijnboeren en kinderen van wijnboeren, slaagden erin hun zoon de verslindende passie voor de wijnstok bij te brengen. Lionel noemde deze wijngaard "Domaine de Pierre" als eerbetoon aan zijn vader, die een paar jaar eerder overleed.

 

Het landgoed is gelegen in het appellatiegebied Touraine, in het departement Loir-et-Cher. Op de grens van Sologne en Touraine wordt deze kleine regio Sologne Viticole genoemd. Er zijn de gecontroleerde oorsprongsbenamingen Touraine, Cheverny, Cour-Cheverny en de laatste: Touraine-Oisly.

 

Dit uitgestrekte plateau tussen de rivier de Loire en zijn zijrivier de Cher, is een opeenvolging van brede golvingen, begrensd door kleine zacht glooiende heuvels. De bodems variëren van steenachtig zand tot kiezelstenen met klei, die door kalkhoudend zand lopen. Het terrein van het landgoed, meestal kleiachtig zand, is niet erg gevoelig voor waterstress in de zomer. Het klimaat is vermengd met oceanische en continentale invloeden. Ideale omstandigheden voor de productie van zeer aromatische Sauvignon Blancs.

 

De door Touraine gecontroleerde oorsprongsbenaming, geboren in 1939, omvat hoofdzakelijk de departementen Loir-et-Cher en Indre-et-Loire. Witte wijn, gemaakt van Sauvignon, is de belangrijkste productie van deze appellatie. Maar Touraine heeft ook erg lekkere rosés; fruitige rode wijnen van de Gamay-druivensoort en meer gestructureerde rode wijnen van Côt en Cabernet Franc; mousserende wijnen geproduceerd volgens de traditionele methode genaamd Fines Bulles de Touraine.

 

De door Touraine-Oisly gecontroleerde oorsprongsbenaming werd geboren in 2011 en is exclusief gewijd aan witte wijn, gemaakt met Sauvignon Blanc. Deze nieuwe appellatie erkent de uitzonderlijke kwaliteit van dit terroir voor de productie van Sauvignon Blanc.

 

De wijngaard strekt zich nu uit over iets meer dan 15 hectare, verdeeld over vier gemeenten, Choussy, Oisly, Contres en Sassay en over 8 plaatsen: La Fosse Marnière, Vieilles Vignes, La Taille du Mortier, Grands Chemins, Les Noues, Chantecaille, La Mardelle, Les Corbillières en Marchigny.

 

Sauvignon Blanc beslaat driekwart van de wijngaard. De leeftijd van de wijnstokken varieert van enkele jaren tot meer dan vijftig.

 

Het landgoed beslaat 3,50 hectare Gamay, in de plaatsen "Chantecaille", "La Mardelle", "Fosse Marnière" en "Marchigny". Van deze zwarte druivensoort met wit sap worden rode en roséwijnen gemaakt. De wijnstokken van Gamay zijn tussen de 18 en 70 jaar oud en worden begraasd om het natuurlijke enthousiasme van deze druivensoort te beperken. Côt (42 are) en Cabernet (57 are) zijn in 2013 op het landgoed aangekomen.

 

Het landgoed heeft ook de bijzonderheid van het hebben van een kleine Menu-Pineau (28 are), Chardonnay (25 are), Chenin (25 are) en Meslier Saint François (30 are). Menu-Pineau en Meslier Saint François zijn twee oude druivenrassen uit de regio, voor de eerste nog steeds hier en daar aanwezig, maar voor de tweede bijna verdwenen. Lionel Gosseaume is een van de allerlaatste producenten die deze zeldzame druivensoort teelt.

 

De wijnstokken worden beheerd met zorg voor de natuurlijke omgeving en vooral met één doel: het verkrijgen van druiven van hoge kwaliteit. Want zonder kwaliteitsdruiven geen topwijn!

Geen producten gevonden...