La Canorgue

La Canorgue

 

Château la Canorgue, gelegen in het hart van het Regionaal Natuurpark van de Luberon, tussen Avignon en Aix en Provence, is een familiebezit, dat dankzij het werk en de koppigheid van elke generatie al meer dan 200 jaar in de familie wordt gehouden.

Het is sinds de jaren 70 dat Jean-Pierre Margan, een pionier van de biologische landbouw, zijn wijnstokken verwent, gelegen op een uitzonderlijk terroir en wijnen van karakter en hoge kwaliteit produceert. Zijn passie en ervaring gaf hij door aan zijn dochter Nathalie, die daarmee de 5e generatie wijnboeren vertegenwoordigt! De hoogste onderscheidingen worden regelmatig toegekend aan de wijnen van Chateau la Canorgue en maken ze tot de referentie van de Luberon!

 

WELKOM

"De authenticiteit van een kleine familiewijngaard, de kwaliteit; van een grand cru"

Gelegen; in het hart van het Regionaal Natuurpark van de Luberon, tussen Avignon en Aix en Provence, Château la Canorgue, is een familiebezit dat dankzij het werk en de koppigheid van elke generatie al meer dan 200 jaar in de familie wordt gehouden. Sinds de jaren 70 verwent Jean-Pierre Margan, een pionier in de biologische landbouw, zijn wijnstokken, gelegen op een uitzonderlijk terroir, en produceert hij wijnen van karakter en hoge kwaliteit.

Zijn passie en ervaring gaf hij door aan zijn dochter Nathalie, die daarmee de 5e generatie wijnboeren vertegenwoordigt! De hoogste onderscheidingen worden regelmatig toegekend aan de wijnen van Château la Canorgue en maken ze tot de referentie van de Luberon!

 

VERHAAL

Het Château la Canorgue is gebouwd op een oude Romeinse villa en dankt zijn naam aan de vele ondergrondse leidingen die de Romeinen in de rots hadden uitgehouwen om water op te vangen. Château la Canorgue, door paus Benedictus XIV als graafschap gesticht, betovert en verleidt u met zijn charme en eenvoud. Château la Canorgue is tegenwoordig voldoende zeldzaam om op te merken en is al 5 generaties lang een wijndomein in dezelfde familie.

Na de plotselinge dood van Jean, de vader van Martine, praktisch in onbruik geraakt, wachtte het landgoed alleen op een teken om zijn schatten weer af te leveren. Martine en Jean-Pierre (ook uit een familie van wijnbouwers!) begonnen dan helemaal in het begin van de jaren 70 aan een grote uitdaging: de restauratie van de wijngaard en de kelder. Slechts een paar percelen oude en zeer oude wijnstokken konden worden gered ... alles, of bijna, moest daarom nog worden gedaan. Na jaren van hard werken bevestigt een eerste gouden medaille op de Algemene Landbouwwedstrijd in Parijs in 1979 het werk van een gepassioneerd man.

Deze vintage markeert ook de geboorte van hun dochter Nathalie. Jaren van herstructurering van de wijngaard volgden, aanplant van nieuwe percelen, modernisering en ontwikkeling van de kelder, opslagruimten, proefkelder... het landgoed werd geleidelijk en door hard werken een essentiële referentie in de Luberon. Vele medailles in de meest bekende wedstrijden, lovende recensies in de grootste gidsen en tijdschriften, een wijding van “beste wijnboer van het jaar” voor Jean-Pierre… de regelmaat en de kwaliteit van de wijnen worden vaak in de schijnwerpers gezet. eer. Jean-Pierre, die aanvankelijk praktisch alleen werkte, omringde zich geleidelijk aan met een klein team. De tijd verstrijkt... en het landgoed doet zich gelden en vestigt zijn reputatie. Nathalie, eenmaal haar diploma's op zak en na een groot deel van de wereld te hebben gereisd, haalde haar passie voor wijn in en besloot terug te keren naar haar roots. Eerste vinificatie naast Jean-Pierre in 2000. Vader en dochter werken nu samen en het is met grote medeplichtigheid dat ze wijnen produceren die op hen lijken.

 

HET TEAM

Een wijndomein is niets zonder een team dat dezelfde passie deelt: Florence, Marie Charlotte, Magali, Thierry, Allal, David, Yvain, Manuel... evenals de teams van plukkers en kleermakers, en niet te vergeten Serge en zijn kostbare laboratorium-oenologie... elke persoon is met zijn of haar motivatie een onmisbare schakel in de productie van een goede wijn.

 

IN HET HART VAN HET REGIONALE PARK VAN DE LUBERON

Een uitzonderlijk natuurlijk erfgoed, adembenemende landschappen, het is in het hart van het Regionaal Natuurpark van de Luberon, in het prachtige dorp Bonnieux, dat het Château la Canorgue is gelegen. In zo'n ongerepte natuur was biologische landbouw dan ook een vanzelfsprekendheid, lang voor het 'mode'-effect dat 'biologisch' tegenwoordig ervaart.

 

PROVENCE & RHONEVALLEI

Tussen de Provence en de Rhône-vallei ligt Château la Canorgue op een bevoorrechte locatie voor de teelt van wijnstokken, met een uitzonderlijk terroir op de noordelijke helling van de Luberon. De 40 hectare van het landgoed is beplant met Rhodanian en mediterrane druivensoorten voor de AOP Luberon: Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Cinsault, Viognier, Roussanne, Marsanne, Bourboulenc, Vermentino... originaliteit is een bijzonderheid van het landgoed, meer atypisch voor de regio, zoals Merlot, Cabernet, Gamay... werden ook vele jaren geleden op het landgoed aangeplant en maken de productie van onze lokale wijnen mogelijk (IGP Mediterrane Beschermde Geografische Aanduiding).

De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken ligt rond de 40 jaar met een paar percelen wijnstokken van 80 jaar oud en een paar honderd jaar oude wijnstokken.

Kleine opbrengsten worden vrijwillig verkregen (tussen 15hl/hectare en 30hl/hectare) om de kwaliteit van de wijnen te bevorderen.

 

BIOLOGISCH & BIODYNAMIEK

Château la Canorgue was de allereerste wijngaard die gecertificeerd is voor biologische landbouw in de Luberon.

Al meer dan 40 jaar heeft Jean-Pierre MARGAN, een pionier in het veld, als basisprincipe respect voor de natuur en de productie van geweldige wijnen, op een zo natuurlijk mogelijke manier. In een zoektocht naar kwaliteit, totaal respect voor de wijnstok en het milieu, wordt de hele wijngaard sinds de jaren 70 in biologische landbouw verbouwd, met enkele principes van biodynamica. De wijnstokken zijn altijd zonder chemicaliën verbouwd (geen onkruidverdelger, insecticide, pesticide, fungicide, systemisch product, enz.).

Alleen "ouderwetse" behandelingen (gecertificeerd en gecontroleerd door Ecocert), op basis van zwavel en koper, worden in zeer kleine hoeveelheden gebruikt en kunnen cryptogame ziekten (oidium, meeldauw) bestrijden. Deze producten worden over het algemeen gecombineerd met plantaardige afkooksels (brandnetel, heermoes, enz.)

Het ploegen is zeer regelmatig en maakt mechanisch wieden mogelijk, terwijl ook het microbiële leven en de zeer diepe worteling van de wijnstokken worden geactiveerd, waardoor de uitdrukking van het terroir wordt bevorderd.

Biologische toevoegingen (guano, compost, mest uit de biologische landbouw) worden gebruikt om de bodem te verrijken en voedingsstoffen naar de wijnstokken te brengen.

Biologische teelt versterkt de expressie van het fantastische terroir van Château la Canorgue, maar vereist een perfecte beheersing van de wijngaard.

Deze nauwkeurige en rigoureuze werkwijze wordt gecontroleerd door Ecocert, die certificeringen afgeeft en regelmatige controles en diepgaande bezoeken uitvoert, waardoor het gebruik van het biologische landbouw- en wijnlabel (AB-logo en Europees biologisch logo) wordt toegestaan, wat we graag zouden willen, voor de transparantie, noteer op de flessen.

 

KELDER EN VINIFICATIE

Tegelijkertijd intens, bevredigend en delicaat, begint de oogstperiode in augustus met het regelmatig plukken van druiven en het bewaken van de rijpheid van de percelen. Het is dan noodzakelijk om de granen, de stengels en de pitten te proeven om de optimale rijpheid te bepalen en de start van de oogst vast te leggen, maar ook intuïtie blijft een belangrijke parameter!

De oogst van de rode wijnen gebeurt hoofdzakelijk met de hand en het gebruik van de machine stelt ons in staat om de witten en rosés, die kwetsbaarder zijn, 's nachts te oogsten om de versheid van de druiven te behouden en oxidatie, schadelijke aan de kwaliteit.

De vinificatie en veroudering van de wijnen gebeuren in dezelfde geest van kwaliteit en natuurlijkheid. De kelder is een zeer geslaagd huwelijk tussen traditie en moderniteit.

De traditie is bewaard gebleven dankzij de oude gewelfde kelder uit de 17e eeuw, waarin de rode wijnen worden gerijpt in tonnen, demi-muids en vaten. Moderniteit vindt perfect zijn plaats in de ondergrondse wijnkelder, waardoor de druiven door zwaartekracht in vaten kunnen worden gedaan, een extra kwaliteitsgarantie. Deze kelder is uitgerust met wat momenteel het beste is op het gebied van vinificatie: zwaartekracht, zorgvuldige sortering van de oogst, ontstelen, thermo-gereguleerde roestvrijstalen vaten en twee pneumatische persen die een zachte persing mogelijk maken. De vinificaties zijn ook natuurlijk, geen kunstmatige gisten of tannines, wijnsteenzuur of andere inputs, er wordt slechts een minimale dosis SO2 toegevoegd. De inheemse gisten (die van nature op de schil van de druiven voorkomen) laten zo de persoonlijkheid van elk terroir tot uiting komen.

Het nieuwe Europese charter dat in 2012 werd gevalideerd, versterkt het vinificatieproces dat we al vele jaren in de kelder gebruiken en stelt ons dus in staat om de vermelding "biologische wijn" op onze wijnen aan te brengen. Zodra de vinificaties en veroudering zijn voltooid, beginnen de proeverijen en de magie van de melanges op sterke momenten in creaties, openbaringen en emoties. De wijnen worden vervolgens door ons gebotteld, met onze eigen bottellijn en uiteindelijk zou onze grootste wens zijn om de opening van elke fles bij te wonen en zo onze passie en uw plezier te delen...!!! !

La Canorgue « Méditerranée » "Prestige"
€16,70
op voorraad
Producent: La Canorgue
Regio: Méditerranée
Druivensoort: Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon
La Canorgue
La Canorgue « Méditerranée » "Prestige"
Producent: La Canorgue
Regio: Méditerranée
Druivensoort: Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon
€16,70
Château La Canorgue « Luberon »
€16,35
op voorraad
Producent: La Canorgue
Regio: Luberon
Druivensoort: Syrah, Grenache, Carignan
La Canorgue
Château La Canorgue « Luberon »
Producent: La Canorgue
Regio: Luberon
Druivensoort: Syrah, Grenache, Carignan
€16,35
La Canorgue « Méditerranée » "Viognier"
€16,35
op voorraad
Producent: La Canorgue
Regio: Méditerranée
Druivensoort: 100% Viognier
La Canorgue
La Canorgue « Méditerranée » "Viognier"
Producent: La Canorgue
Regio: Méditerranée
Druivensoort: 100% Viognier
€16,35
Château La Canorgue « Luberon »
€16,15
op voorraad
Producent: La Canorgue
Regio: Luberon
Druivensoort: Syrah, Grenache en Mourvédre.
La Canorgue
Château La Canorgue « Luberon »
Producent: La Canorgue
Regio: Luberon
Druivensoort: Syrah, Grenache en Mourvédre.
€16,15
Château La Canorgue « Luberon »
€16,35
op voorraad
Producent: La Canorgue
Regio: Luberon
Druivensoort: Roussanne, Marsanne, Clairette, Grenache, Bourboulenc, Vermentino
La Canorgue
Château La Canorgue « Luberon »
Producent: La Canorgue
Regio: Luberon
Druivensoort: Roussanne, Marsanne, Clairette, Grenache, Bourboulenc, Vermentino
€16,35