Domaine La Blaque

Domaine La Blaque

 

De plaats

Domaine La Blaque is gelegen in het hart van het vertrouwelijke AOP "Pierrevert" in het stadje Pierrevert, vlakbij Manosque.

Plaatsen, dierbaar voor Giono, in het hart van de authentieke Provence, in het zuiden van de Alpes de Haute-Provence.

Onze wijnstokken bevinden zich tussen de 420 en 550 meter boven de zeespiegel, in de uitlopers van de Luberon.

 

Een uitzonderlijk terroir tussen 450 en 550 meter boven zeeniveau

In 1987 verwierf de heer Pampus het landgoed La Blaque en zijn wijngaard van 50 hectare, evenals de bastidestad Châteauneuf, waar de kelder zou worden gebouwd. Het beheer van het domein is toevertrouwd aan de heer Gilles Delsuc, oenoloog afgestudeerd aan de Faculteit van Dijon. Met de hulp van zijn vrouw Laurence, ook oenoloog, zullen ze alles in het werk stellen om het landgoed te ontwikkelen. De druivenrassen zijn verbeterd en de wijngaard beslaat nu 55 ha.

"La Blaque is een uitzonderlijk terroir", verzekert Gilles Delsuc. "Het microklimaat, de diversiteit van de bodem en de oriëntatie van de wijngaard zijn optimaal. De zonneschijn van bijna 320 dagen per jaar, evenals de extreme variaties tussen dag en nacht (vanwege de hoogte) zijn zeer gunstig voor de rijpheid van de druiven. Deze context maakt het mogelijk om half september met de oogst te beginnen. De bodems zijn van klei-kalksteenaard, met echter een grote variabiliteit gaande van bijna kalkhoudende kalkbodems tot zwaardere kleigronden. Dit zijn uitstekende omstandigheden voor mediterrane wijnbouw".

 

Een wijngaard die met respect wordt beheerd

Omdat het domein in de biologische landbouw ligt, wordt al het werk mechanisch gedaan, zie "handmatig": ploegen, wieden... Om een ​​druif van topkwaliteit te verkrijgen, zijn de opbrengsten beperkt tot 35 - 40 hl/ha.

 

De AOP rode druivensoorten zijn: Syrah, Grenache noir, Carignan en Cinsault.
De witte AOP-druivensoorten zijn: Vermentino, Grenache blanc, Roussanne en Viognier.
De IGP-druivensoorten zijn: Pinot Noir voor de rode en Viognier voor de witte. 

 

Dichtheid: 4.000 wijnstokken per hectare. Het is de traditionele manier van planten die ervoor zorgt dat de stam voldoende grond heeft voor zijn levering, met name water.
Snoeien: Het snoeien van "Guyot" en "Cordon de Royat" wordt uitgevoerd volgens de druivensoorten. De Cordon de Royat snoei blijft de meest populaire snoei (90%).
Bijzonderheid: Wijnstokken die voornamelijk zijn geplant op hellingen op het zuiden, gelegen tussen 420 en 550 meter boven zeeniveau.

 

wijn maken

Witte wijnen:

De witte wijnen bestaan ​​uit Grenache Blanc, Roussanne, Vermentino en Viognier.
De oogst wordt geperst in een pneumatische pers die gekozen is vanwege zijn kwalitatieve voordelen: respect voor de oogst, flexibiliteit en snelheid.

De most wordt vervolgens verdeeld in stallingstanks die zijn gekoeld tot 0 - 2°C. Ze blijven 8 tot 10 dagen in deze vaten met resuspensie van de droesem. Na het bezinken kan de fermentatie beginnen.
Controle van fermentatietemperaturen wordt toegepast gedurende 15 tot 20 dagen tussen 15 en 18°C. Een permanente controle maakt het mogelijk om de evolutie ervan te volgen.
Aan het einde van de gisting worden de wijnen gesulfateerd om de malolactische gisting te blokkeren om voldoende zuurgraad, frisheid en primaire fruitaroma's te behouden.
Voor het reservebereik worden de most in vaten gevat (80% nieuw en 20% van één wijn) na bezinking, toevoeging van gist en afkoeling tot 8 ° C. Tijdens de fermentatie in vaten worden ze dagelijks geroerd, daarna één of twee keer per week gedurende de 6 maanden van veroudering.

 

Roséwijnen :

Rosé de presse:
Wat de witte wijnen betreft, worden de druivenmost na het persen in bewaarvaten bij 0 - 2°C geplaatst. Ze blijven daar 2 tot 3 weken met hun droesem in suspensie. Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk om de thiolen (voorlopers van primaire en preferentiële aroma's) in most te onthullen. Bezinking en fermentatie bij lage temperatuur worden vervolgens uitgevoerd. Deze methode maakt het mogelijk om frisse, lichte wijnen te verkrijgen, met veel finesse in termen van aroma's.
De belangrijkste druivensoorten, Grenache, Cinsault, Syrah en Vermentino worden vaak apart gevinifieerd en daarna gemengd. Ze ondergaan dezelfde filtratie- en stabilisatiebehandelingen als witte wijnen.
Reserve rosé wijnen worden op dezelfde manier geproduceerd als Reserve witte wijnen, met het enige verschil dat er alleen vaten van één tot drie wijnen worden gebruikt.

 

Rode wijnen:

Onze wijnen zijn gemaakt van 90% Syrah en 10% Grenache Noir.
Elke druivensoort wordt afzonderlijk gevinifieerd om het beste uit zijn kwaliteiten te halen.
Er worden twee vinificatietechnieken toegepast:

– Koolzuurmaceratie

De meeste van onze Syrah worden op deze manier gevinifieerd. Dit is wat de rode wijnen van La Blaque bijzonder maakt.
Deze methode bestaat uit het vatten van de gehele oogst (handmatige oogst in dozen van 20 kg) en vervolgens verzadigen met kooldioxide. Vervolgens wordt een maceratie van 3 weken uitgevoerd.
Zo worden fruitaroma's en concentratie geïntensiveerd.

– Traditionele wijnbereiding

Voordat de oogst in vaten wordt gedaan, wordt deze voor 100% ontsteeld. De duur van het vat wordt bepaald aan de hand van de kwaliteit van de oogst en de druivensoorten maar blijft gemiddeld 3 tot 4 weken.

Voor deze 2 vinificatietechnieken wordt de kleurextractie versterkt door het dagelijks overpompen van het sap of door delestages voor traditionele vinificatie. Devatting en persen vinden dan plaats aan het einde van de vatting.
Vanaf oktober worden de wijnen gevat in vaten van 0 tot 5 jaar oud, afhankelijk van de kwaliteit van de rode wijnen. De veroudering duurt 12 tot 18 maanden.

e grot

Het werd gebouwd in 1987 en is ontworpen om de beste omstandigheden voor wijnkwaliteit te bieden (half begraven en voorzien van airconditioning).
De 2.000 m2 van het gebouw is als volgt verdeeld:

 

BOB Pierrevert

 

In het zuiden van de Alpes de Haute Provence is er sinds 1997 een beschermde oorsprongsbenaming van 300 ha genaamd "Pierrevert", een vertrouwelijke AOP halverwege tussen de Alpen en de Middellandse Zee. Pierrevert, een dorp ten zuiden van Manosque, geliefd bij Giono, is de hoofdstad van de appellatie en brengt een coöperatie en 5 privékelders samen.
De AOP Pierrevert is de appellation van de hoogte van de wijngaard van de Provence.

Domaine la Blaque « Pierrevert » "Tradition"
€12,85
op voorraad
Producent: Domaine La Blaque
Regio: Pierrevert
Druivensoort: Cinsault, Grenache, Syrah, Vermentino
Domaine La Blaque
Domaine la Blaque « Pierrevert » "Tradition"
Producent: Domaine La Blaque
Regio: Pierrevert
Druivensoort: Cinsault, Grenache, Syrah, Vermentino
€12,85
Domaine la Blaque « Méditerranée » "Viognier"
€14,90
op voorraad
Producent: Domaine La Blaque
Regio: Méditerranée
Druivensoort: 100% Viognier
Domaine La Blaque
Domaine la Blaque « Méditerranée » "Viognier"
Producent: Domaine La Blaque
Regio: Méditerranée
Druivensoort: 100% Viognier
€14,90
Domaine la Blaque « Pierrevert » "Réserve"
€18,80
op voorraad
Producent: Domaine La Blaque
Regio: Pierrevert
Druivensoort: Syrah 95%, Grenache 5%,
Domaine La Blaque
Domaine la Blaque « Pierrevert » "Réserve"
Producent: Domaine La Blaque
Regio: Pierrevert
Druivensoort: Syrah 95%, Grenache 5%,
€18,80
Domaine la Blaque « Pierrevert » "Réserve"
€18,80
op voorraad
Producent: Domaine La Blaque
Regio: Pierrevert
Druivensoort: Grenache blanc, Vermentino, Roussanne, Viognier
Domaine La Blaque
Domaine la Blaque « Pierrevert » "Réserve"
Producent: Domaine La Blaque
Regio: Pierrevert
Druivensoort: Grenache blanc, Vermentino, Roussanne, Viognier
€18,80
Domaine la Blaque « Méditerranée » "Pinot Noir"
€14,90
op voorraad
Producent: Domaine La Blaque
Regio: Méditerranée
Druivensoort: 100% Pinot Noir
Domaine La Blaque
Domaine la Blaque « Méditerranée » "Pinot Noir"
Producent: Domaine La Blaque
Regio: Méditerranée
Druivensoort: 100% Pinot Noir
€14,90