Domaine Fontchêne

Domaine Fontchêne

 

HET DOMEIN

Behoud van de
rijkdom van het terroir van
de Alpilles

 

EEN LAND VAN EMOTIES –

Mijn Alpilles

Zoals je zult begrepen hebben, ben ik geboren in Saint-Rémy-de-Provence. En zoals iedereen ben ik trots op waar ik vandaan kom. Ik hou van mijn aarde. Dus wat is er natuurlijker dan proberen het zo goed mogelijk te behouden? Het is dan ook dagelijks, van de wijnstok tot de wijn, dat ik hem probeer te eren. Mijn obsessie is om levendige en authentieke wijnen vorm te geven, zoals het terroir van de Alpilles. Voor mij gebeurt het belangrijkste in de wijngaarden Hier wordt er alles aan gedaan om kwaliteitsvolle en gezonde druiven met optimale rijpheid te verkrijgen. In de wijngaarden wordt dan echt goudsmidswerk verricht.
Het begint allemaal in de winter met snoeien. Op het landgoed oefen ik met mijn team een ​​zogenaamde zachte snoei op de “Simonit en Sirch” manier. Ik werk inderdaad nauw samen met dit bedrijf dat gespecialiseerd is in het adviseren over het vegetatieve deel van de wijnstok. Het doel van deze grootte is om de productie te reguleren en de wijngaard te bestendigen.

 

PLANTAARDIG -

De wijnstokken zijn goed uitgebalanceerd met ruimte tussen elke tros, zodat ze goed kunnen rijpen. Elk van mijn druivenrassen profiteert van een eigen managementsysteem, zodat het zijn kenmerken het beste tot uiting kan brengen. Mourvèdre in trellised gobelet, Syrah in Cordon de Royat en Cabernet Sauvignon in dubbele Guyot. Er komt geen onkruidverdelger op de percelen van het landgoed. Ik wil de notie van terroir in de wijnen behouden.

Wanneer de lente komt, begint een ander nauwgezet werk in de wijnstokken: ontknopen. Door de dragende takken te selecteren, helpen we de wijnstok om ons druiven van hoge kwaliteit te geven. Deze taak helpt ook om drukte en dus ziekteproblemen te voorkomen. Omdat er minder vegetatie is, worden de behandelingsdoses gedeeld door twee of drie. Dit werk maakt het ook mogelijk om te grote verschillen in volwassenheid binnen een perceel te voorkomen. Het doel is om uitgebalanceerd druivensap te verkrijgen.

Biodynamica is voor mij een echte weerspiegeling rond de plant en de werking ervan. Je moet de tijd nemen om de natuur te observeren om haar beter te begrijpen en te begeleiden. In 2014, enigszins verbijsterd over de werkelijke effectiviteit van biodynamica, deed ik een test op een perceel van 2 ha met het ene deel biologisch en het andere biodynamisch. Het resultaat was duidelijk: voor de percelen die biologisch-dynamisch werden bewerkt, was de bodem levendiger met een grotere biodiversiteit en de planten groener. Biodynamica leek me vanaf dat moment vanzelfsprekend.

 

DE KRACHT VAN HET LEVEN –

Mijn preparaten zijn natuurlijk, van koeienmest (Preparaat 500), gemalen kwarts (501), heermoes, brandnetel, kamille, essentiële oliën van citroen, valeriaanextract... Elk van deze preparaten heeft hun specificiteit en wordt op het juiste moment gebruikt. Biodynamica maakt de bodem levend! Lieveheersbeestjes, bijen, regenwormen vergezellen mij tijdens mijn werk in de wijngaarden. Het is ook met deze filosofie dat ik de maankalender in de wijngaard en in de kelder gebruik: planten op de worteldag, bottelen en rekken op de fruitdag.

Transcribeer de uitdrukking van het terroir in mijn wijnen met behoud van een smaakbalans tussen intensiteit en verfijning, tussen diepte en delicatesse... Hier ligt de uitdaging van vinificatie en rijping! Als het meeste werk in de wijngaarden plaatsvindt, is het in de kelder dat de magie gebeurt. Op Domaine Fontchêne laten we de natuur de vrije loop, niet het toeval! Het hele proces is geoptimaliseerd om de expressie van het originele fruit te behouden.

DE KELDER -

De oogst is handmatig en gebeurt in dozen om de druiven niet te pletten. Alle druivensoorten en de percelen worden apart gevinifieerd, wat het mogelijk maakt om de terroirs en de kwaliteit van elke druivensoort duidelijk te onderscheiden. De vinificatie gebeurt in roestvrijstalen vaten voor het Léon-gamma (wit, rosé, rood). De vinificatie van het wit van het Aupiho-assortiment gebeurt in vaten waarvan slechts 10% nieuwe vaten zijn. Het doel is om een ​​minimale impact te hebben op het natuurlijke profiel van de wijn. Na de alcoholische gisting maak ik roerwerk. Dit werk maakt het mogelijk om vetheid en aromatische complexiteit te brengen door middel van nauwgezet werk op fijne droesem.

De rijping voor de Rosé en het wit van de Léon cuvée duurt 6 maanden en 12 maanden in vaten voor het wit van de Aupiho cuvée. Onze cuvées zijn het resultaat van echt vakmanschap. We proberen elke stap van het proces zoveel mogelijk te beheersen. Van aarde tot fles, er worden geen compromissen gesloten.

 

DE WIJNGAARD

Luisteren naar de natuur

 

RENÉ MILAAN –

"Luister, observeer en leer!"

Deze woorden, ik weet niet hoe vaak mijn vader ze tegen mij herhaalde. Gepassioneerd wijnmaker en verstokte levensgenieter, mijn vader heeft veel te maken met wat ik geworden ben. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik altijd al wijnboer wilde worden! Als kind in Saint-Rémy-De-Provence, is het meer voetbal dat je inspireert dan om zes uur 's ochtends te gaan carven in de ijskoude mistral. Maar de jaren zijn verstreken, mijn dromen van licht met. Ik begon te luisteren, kijken en proberen de grond, de planten, het leven te begrijpen. Elke dag een beetje meer, mijn liefde voor dit land en deze ongerepte natuur van de Alpilles is gegroeid. Maar ik begreep echt de woorden van mijn vader op de dag dat ik voet aan wal zette op Château Romanin, een pionier op het gebied van biodynamica in de Provence. Naast de strengheid, de nederigheid en de precisie van het gebaar, leerde ik naar de plant te luisteren en het belang van het leven te observeren. Die dag wist ik wat ik echt met mijn leven wilde doen. Dus nee, ik ben geen voetballer geworden, maar een simpele wijnboer.

Maar een wijnmaker trots op zijn afkomst, aandacht voor de natuur en gedreven door de ambitie om echte, no-nonsense wijnen te maken die we willen delen. Wijnbouwerswijnen... HEEL EENVOUDIG.

Biodynamische wijnen in IGP Alpilles

Voor mij is wijn een ruimte van vrijheid, van creatie. Wijn maken om wijn te maken interesseert me niet. Meer gedreven door instinct dan door verstand, streef ik ernaar om authentieke, vertederende wijnen te produceren, waarbij balans en frisheid voorrang hebben boven concentratie en kracht. Waar passie begint, eindigt de rede...

Alpilles Domaine Fontchêne "Leon" Bio Rosé
€15,55
op voorraad
Producent: Domaine Fontchêne
Druivensoort: 100% Grenache
Domaine Fontchêne
Alpilles Domaine Fontchêne "Leon" Bio Rosé
Producent: Domaine Fontchêne
Druivensoort: 100% Grenache
€15,55
Domaine Fontchêne « Les Antiques »
€18,80
op voorraad
Producent: Domaine Fontchêne
Regio: Alpilles
Druivensoort: Grenache Blanc, Clairette, Marsanne en Chardonnay
Domaine Fontchêne
Domaine Fontchêne « Les Antiques »
Producent: Domaine Fontchêne
Regio: Alpilles
Druivensoort: Grenache Blanc, Clairette, Marsanne en Chardonnay
€18,80
Domaine Fontchêne "Leon" Bio Wit
€17,00
op voorraad
Producent: Domaine Fontchêne
Druivensoort: Grenache Blanc, Clairette, Chardonnay
Domaine Fontchêne
Domaine Fontchêne "Leon" Bio Wit
Producent: Domaine Fontchêne
Druivensoort: Grenache Blanc, Clairette, Chardonnay
€17,00
Domaine Fontchêne « Aupiho »
€26,00
op voorraad
Producent: Domaine Fontchêne
Regio: Alpilles
Druivensoort: Roussanne, Marsanne, Grenache Blanc en Chardonnay
Domaine Fontchêne
Domaine Fontchêne « Aupiho »
Producent: Domaine Fontchêne
Regio: Alpilles
Druivensoort: Roussanne, Marsanne, Grenache Blanc en Chardonnay
€26,00